De huid van de cavia dient als barrière, die de cavia beschermt tegen infecties. Met name wanneer de weerstand van de cavia (tijdelijk) verminderd is, krijgen huidinfecties de kans. Vitamine C, stress en ook dracht zijn factoren die invloed hebben op de weerstand van de cavia. Op deze pagina lees je over de veelvoorkomende huidafwijkingen ten gevolge van schurft, schimmel en luizen bij cavia’s, de behandeling en hoe je deze huidafwijkingen kunt voorkomen.
SCHURFTMIJT
Hoe herken je een cavia met schurftmijt?
Een cavia met schurftmijt herken je aan de kale plekken (zijn in een vroeg stadium nog niet aanwezig) met rode plekjes en soms ook schilfers op de huid. Deze is vaak pijnlijk, waardoor de cavia het niet fijn vindt aangeraakt te worden. De jeuk kan heel erg zijn. Zo erg dat de cavia zichzelf ernstig openkrabt en nog verder verwondt. Bij ernstige jeuk kan de cavia zelfs stuip-aanvallen krijgen. Als dit het geval is, ga dan met enige spoed naar de dierenarts.
Goed om te weten: bijna alle cavia’s dragen wel wat schurftmijten bij zich. Meestal veroorzaken schurftmijten geen problemen. Mijten geven pas problemen wanneer de cavia een lage weerstand heeft. De schurftmijten zelf kun je overigens niet met het blote oog zien.
Symptomen: jeuk, pijnlijke huid, kale plekken, met rode plekjes en korsten (zie foto 1 en 2), soms stuip-aanvallen door ernstige jeuk (spoed).
Foto 1 en 2: Schurftmijt bij de cavia.
Hoe kan de dierenarts schurftmijt vaststellen?
De meeste dierenartsen zullen de kenmerken van de huidaandoening op het oog herkennen. Sommige dierenartsen nemen een afkrabsel om de diagnose te bevestigen via microscopische onderzoek of sturen het genomen monster in naar een laboratorium. Het is niet noodzakelijk om dit te doen.
Diagnostiek: herkennen van de huidafwijking, ter bevestiging (eventueel) microsopie of laboratoriumonderzoek.
Wat kan de dierenarts voor jouw cavia doen?
De dierenarts kan de juiste geneesmiddelen verstrekken: stronghold (kitten/puppies) met werkzame stof selamectine of een ivermectine poor-on. Ook kan de dierenarts bij een meer hevige schurftmijtinfectie een middel tegen de jeuk verstrekken, een sterker antischurft-middel voorschrijven of een injectie (ivermectine) geven.
Wat kun je zelf doen?
− Wanneer je schurftmijt goed herkent kun je zelf starten met behandelen. Bij lichte of beginnende schurftmijt kun je bij de dierenwinkel een pipet of spray met het werkzame bestanddeel ivermectine kopen. Deze behandeling met ivermectine op de huid (achter de oortjes) moet je vervolgens na één week herhalen. Wanneer de klachten dan nog niet weg zijn, kun je het eventueel nog een keer herhalen. Dus als in week 1 de eerste behandeling plaatsvindt, dan geef je in week 2 de tweede behandeling en in week 3 kun je het – indien nodig – nog een keer herhalen.
− Ga bij ernstige jeuk en/of wanneer een grote plek van de huid is aangedaan altijd naar de dierenarts.
− Ga ook naar de dierenarts wanneer klachten niet verbeteren of erger worden.
Wat kun je beter niet doen?
− Te lang wachten met naar de dierenarts gaan, wanneer jouw cavia erge jeuk heeft.
SCHIMMEL
Hoe herken je een cavia met een schimmelinfectie?
Een cavia met schimmel herken je aan de wit-gelige waas die het achterlaat in de vacht of huid. De schilfers op de huid en aangedane plekken ogen vaak meer wit-geel, dan normale huidschilfers van bijvoorbeeld een droge huid. De door schimmel aangedane huid wordt wat kaal en kan wat verdikt zijn of anders ogen qua structuur: een dikke bultige onrustige huid. De cavia kan last hebben van jeuk. Meestal is deze jeuk wat minder heftig dan jeuk veroorzaakt door schurftmijt. Schimmel kun je met het blote oog zien.
Symptomen: jeuk, wit-gelige waas en/of schilfers op de huid, haaruitval (kaalheid) en een veranderde huidstructuur.
Foto 3: Witte ronde schimmelplekken op de huid van een skinny cavia.
Foto 4: Schimmelinfectie bij een gladharige cavia.
Hoe kan de dierenarts een schimmelinfectie vaststellen?
De meeste dierenartsen herkennen de huidafwijkingen die de schimmel veroorzaakt wel. Sommige dierenartsen nemen een afkrabsel om de diagnose te bevestigen via microscopische onderzoek of sturen het genomen monster in naar een laboratorium. Het is niet noodzakelijk om dit te doen.
Diagnostiek: herkennen van de huidafwijking, ter bevestiging (eventueel) microsopie of laboratoriumonderzoek.
Wat kan de dierenarts voor jouw cavia doen?
De dierenarts kan de juiste geneesmiddelen verstrekken of je daarover adviseren. Als de schimmelplekken groot zijn of ernstig ontstoken dan kan de dierenarts ontstekingsremmende pijnmedicatie of een sterker anti-schimmelmiddel voorschrijven. Bijvoorbeeld anti-schimmelshampoo of pillen.
Behandeling: Anti-schimmel zalf of crème met terbinafine, anti-schimmel shampoo (Imaverol).
Wat kun je zelf doen?
− Bij een lichte schimmelinfectie kun je een anti-schimmelcrème met terbinafine kopen bij de drogist of de apotheek. Deze kun je daar zonder recept kopen.
− Breng de anti-schimmelzalf aan volgens schema en blijf dit volhouden. Het kan even duren voordat effect van de behandeling zichtvaar wordt. Soms lijkt het zelfs eerst erger te worden, voordat het beter wordt. Een behandeling van schimmel kan soms wel weken in beslag nemen.
− Tussen het aanbrengen van de zalf kun je de cavia dun insmeren met vaseline, zodat de huid soepel blijft.
− Was je handen goed na het smeren van de zalf. De schimmelinfectie van de cavia kan besmettelijk zijn voor andere cavia’s én mensen.
− Verhoog de weerstand van jouw cavia: geef extra vitamine C en verlaag stress.
− Ga ook naar de dierenarts wanneer klachten niet verbeteren of erger worden.
Wat kun je beter niet doen?
− Te lang wachten met naar de dierenarts gaan, wanneer jouw cavia erge klachten heeft.
LUIZEN
Hoe herken je een cavia met luizen?
Zie jij langwerpige gele beestjes in de vacht van jouw cavia? Of kleine witte bolletjes (neten)? Dan heeft jouw cavia luizen. Luizen en neten zijn zichtbaar met het blote oog (zie foto 5).
Symptomen: lichte jeukklachten, doffe vacht (soms)
Foto 5: luizen (omcirkelt) en neten (witte stipjes) in de vacht van een kortharige cavia.
Hoe kan de dierenarts vaststellen dat het om luizen gaat?
De meeste dierenartsen herkennen de luizen in de vacht op de huid wel. De diagnose kan de dierenarts bevestigen via microscopische onderzoek.
Diagnostiek: herkennen van de huidafwijking, ter bevestiging (eventueel) microsopie.
Foto 6: Microscopische weergave van een luis.
Wat kan de dierenarts voor jouw cavia doen?
De dierenarts kan de juiste geneesmiddelen verstrekken of je daarover adviseren.
Behandeling: Ivermectine poor-on, spray of pipet.
Wat kun je zelf doen?
− Luizen en de neten zijn eenvoudiger te bestrijden dan de schurftmijt. Meestal is een keer behandelen met ivermectine voldoende.
− Ga naar de dierenarts wanneer klachten niet verbeteren of erger worden.
FOTOMATERIAAL
Met dank aan dr. Eva Stoffels Marumoto Dalfsen en Stijn Peters Dierenziekenhuis Eindhoven.
VERANTWOORDING
In de diergeneeskunde kan niet altijd geput worden uit grote klinische studies, waarin veel dieren zijn onderzocht. Nieuwe inzichten in diagnose en behandeling kunnen voortkomen uit: bestaande wetenschappelijke kennis, resultaten uit medisch onderzoek (proefdieronderzoek), specifiek diergeneeskundig onderzoek en ervaringen uit de dierenartspraktijk. Ook kan een methode of behandeling gebaseerd zijn op een combinatie van wetenschappelijke onderbouwde argumentatie t.a.v. een onderwerp en klinische ervaring uit de praktijk, een zogenaamde ‘expert opinion’.
GERAADPLEEGDE BRONNEN
– Richardson, VCG. Diseases of Domestic Guinea Pigs, Second Edition, Blackwell Publishing (2005).
– Hamel I, Das Meerschweinchen als Patient, Enke Verlag, Stuttgart (2002).
WETENSCHAPPELIJKE REFERENTIES
– Blakley, BR. et al. Effect of ivermectin on the immune response in mice. Am J Vet Res. Apr; 52(4): 593-5 (1991).
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 4-6-2024