De belangrijkste rol in de behandeling van een cavia met suikerziekte heb jij als eigenaar. Jij past het dieet van jouw cavia aan. Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden om zetmeel en suiker in het dieet te verlagen. Kies voor een methode die jij prettig vindt en controleer het effect van het dieet samen met de dierenarts. Deze kan de bloedsuikerspiegel meten. Doe dit zo’n 2-3 maanden na de start van het dieet, want pas dan is een eventueel effect van het dieet zichtbaar.
Hoe ziet zo’n zetmeel- en suikerarm dieet eruit? Hieronder vind je een drietal voorbeelden van eigenaren die met dit dieet het suikergehalte in het bloed van hun cavia voldoende hebben kunnen verlagen.
Let op: dit zijn uitsluitend ervaringen en suggesties van eigenaren. Bedoeld om jou een idee te geven van een zetmeel- en suikerarm dieet. Er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden om tot een goed dieet te komen. De ernst en oorzaak van suikerziekte bij een cavia kunnen bovendien verschillen, waardoor het ene dieet wellicht beter werkt voor de één dan voor de ander.
VERANTWOORDING
In de diergeneeskunde kan niet altijd geput worden uit grote klinische studies, waarin veel dieren zijn onderzocht. Nieuwe inzichten in diagnose en behandeling kunnen voortkomen uit: bestaande wetenschappelijke kennis, resultaten uit medisch onderzoek (proefdieronderzoek), specifiek diergeneeskundig onderzoek en ervaringen uit de dierenartspraktijk. Ook kan een methode of behandeling gebaseerd zijn op een combinatie van wetenschappelijke onderbouwde argumentatie t.a.v. een onderwerp en klinische ervaring uit de praktijk, een zogenaamde ‘expert opinion’.
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 19-04-2024